The Junction

With a large number of cars being discarded the world over, we see car junk as a huge resource and raw material for usage in making furniture. As we march towards car-free streets, by reusing car parts and upcycling them into usable furniture, we can manage to push the boundaries of sustainability and environmental awareness even further whilst spreading the word in a very graphic and unique manner. Green living includes every action that minimises pollution, saves resources or improves personal health. As a result, even the smallest piece in a car, or absolutely any other item for that matter, is worth recycling, bringing along a positive impact and creating a greener environment. The Junction is our own small way of enhancing the definition of green architecture. It’s no wonder that restaurants have become outlets for some of the most creative interiors in the world. Designers have incorporated technology, art and nature among other themes to create a world for diners to escape to. But we thought of bringing the vibe of an Indian street indoors by upcycling cars and car parts. The Junction, located on the fifth floor of a building, with no connection to the outdoors, gives the impression of a vibrant Indian streetside minus the noise of a typical ‘Horn OK Please’ psyche. The first attraction is a Willys jeep that catches your eye against a backdrop of exhaust pipes and brake discs over oil barrels. And, at the far end, a red wall reminiscent of streetside cafes with rustic wooden furniture and a parked Triumph motorbike create a colourful and distinctive character for the restaurant’s exterior. Once inside, you reach the junction, a convergence of roads in epoxy marked with zebra crossings with a central directional pole created using crank shafts. In fact, it required six engines to be taken apart to create this pole. Autorickshaws are ubiquitous on Indian streets. Two old, discarded autorickshaws have been transformed to embrace the aesthetic while creating the most-sought-after seating spaces. Keeping with the theme, the column behind is dressed with exhaust pipes recreating a tree-form that moves along the ceiling forming branches. An installation of a stretched Vijaya Super scooter with a long membrane of curved metal that connects the two ends is a treat for the eyes. Graffiti on the wall beyond and exposed ceiling with a conglomerate of pipes interspersed with lights created out of oil filters accentuate overhead electrical cables that are so predominant on the streets.

the junction